Bestigning af bjerge i Danmark og Grønland

image description
Bestigning af bjerge i Danmark og Grønland. 24. september 2014

Toppen af det danske rige

I Danmark har det længe været alles tro, at Himmelbjerget, på 147 meter, var det højeste punkt. Dette er efter nyere målinger ikke korrekt. Det naturlige højeste punkt i Danmark ligger på 170,86 meter og høre til på Ejer Bjerge / Møllehøj. Det er ikke verdens højeste bjerge, vi har i Danmark, faktisk skal minimumshøjden være på 100 meter, før en bakke kvalificerer sig til at blive kaldt et bjerg.
Målingerne og højderekorderne er taget indenfor Danmarks egne grænser, uden Færøerne og Grønland. Gennem årene er begge blevet mere selvstændige, og dermed kan man udelukke dem i målinger, såsom Danmarks højeste punkt, men de er stadig en del af Danmark.

Bjergbestigning er både en sport og en hobby. Den kan udfoldes i flere sværhedsgrader og for alle aldre, afhængig af hvilken bjerg man vælger at lægge sig ud med. Ved bjergbestigning i Danmark er det ikke nødvendigvis de ekstreme højder, men en flot natur og en smuk udsigt er ikke noget, man bliver snydt for.

Bevæger vi os ud i den danske natur, behøver det ikke nødvendigvis være en flere kilometer lang tur. På en tur gennem Ejer Bjerge vil man ikke kun have en udsigt fra det højeste punkt, men begive sig ud i en farverig natur i både skov og eng. Det at bestige et bjerg kan både inkludere vandring og klatring, det handler om at komme til toppen. Om dette så er en hyggelig familieaktivitet eller et mål for en atlet, afgøres af det individuelle menneske.

denmarkmountain

Begiver man sig til de nordlige dele af verden, bliver bjergbestigning en noget anden størrelse. Hvor det højeste punkt i Danmark ligger på 170,86 meter, overgår vores selvstyrende region Grønland, med et højdepunkt på 3700 meter, Gunnbjørns fjeld. Det kan kræve lidt ekstra med udstyr og guide at komme til toppen her. Der er naturligvis mindre bjerge og mere vandre-venlige ruter, hvor alle kan være med og få indtaget naturen.

Da højderne her er noget større, vil turen i de fleste tilfælde også tage det længere. I Grønland er der 6 destinationer, som er perfekte i forhold til klatring. Bestignings mulighederne på Staunings Alper og Watkins Bjerge kræver begge en ekspedition-tilladelse. Dette gælder også for al færdsel på indlandsisen, i nationalparken og ved færdsel på det meste af østgrønland.

Resten af bestigning stederne er til mere eller mindre fri afbenyttelse. Der er et utal af toppe, der bare venter og er klar til at blive besteget. Der findes ingen officielle ruter, bøger eller kort, over hvordan man kan bevæge sig rundt, det er alt sammen på egen hånd. Der er også varierende typer af bestigning i Grønland. Her kan du finde alt fra granit og faste klipper til ishuler.

Kilde: Bjergenes højde