Fra Ejer Bavnehøj til Kilimanjaro

image description
07. juli 2014

Artiklen er skrevet af rejsejournalist Ida Andersen

Danmark har en helt fantastisk natur, som ikke kan sammenlignes med mange andre steder i verden. Ejer Bavnehøj og det omkringliggende område er netop et af disse områder, hvor den danske natur er helt fantastisk. Helt specielt ved Ejer Bavnehøj er, at det er det højeste punkt i Danmark, således er dette bjerg det mest ekstreme, som man kan bestige i Danmark. Omkring 7.208 kilometer syd for Danmark ligger den afrikanske pendant til Ejer Bavnehøj - Kilimanjaro. Kilimanjaro er netop det højeste bjerg i Afrika, dog er forskellen i højden noget større. Hvor Ejer Bavnehøj når 170,86 meter over havets overflade, når Kilimanjaro 5.895 meter over havets overflade. Dette gør dog ikke den ene oplevelse bedre end den anden, men det er meget forskellige oplevelser, der venter på de to bjerge.

Enestående Ejer Bavnehøj

Ejer Bavnehøj

På trods af at Ejer Bavnehøjs højde på næsten 171 meter ikke kan måle sig med mange andre bjerge i verden, skal man ikke underkende den skønhed, som er til stede i dette område. Der har i mange år været diskussion om hvilket bjerg, der er det højeste i Danmark, og denne diskussion har endnu ikke set sin ende. Diskussionen går på, om det skal være Ejer Bavnehøj, Ydinge Skovhøj eller Møllehøj, som skal have titlen som Danmarks højeste bjerg. Ekspert i de danske bjerge og naturelsker Roger Pihl, mener dog, at man ikke kan skelne mellem Ejer Bavnehøj og Møllehøj, da han mener, at man ikke kan skelne mellem toppe, hvis ikke der er et reelt fald mellem dem. Således bliver Ejer Bavnehøj/Møllehøj det højeste punkt i Danmark, da det ikke giver mening at vurdere dem individuelt.

Dermed er Ejer Bavnehøj ikke kun speciel for den iboende skønhed, der er i området, men også fordi det giver den naturglade vandrer muligheden for at bestige Danmarks højeste bjerg. Når man bestiger Ejer Bavnehøj, bliver man belønnet med et enestående morænelandskab, som blev skabt i sidste istid. Denne smukke og grønne natur, med de forskelligartede overflader, er et smukt syn på vej mod toppen. Fra Ejer Bavnehøj kan man videre følge en sti til Møgelhøj via Møllehøj, hvor man således er helt sikker på at kunne sige, at man har været på det højeste punkt i Danmark. Dette er netop en rute, som er en del af BestigBjerges friluftsaktiviteter og bestemt er en udflugt værdig.

Nye højder med Kilimanjaro

Kilimanjaro

Hvor meget vi end gerne ville have bjerge i Danmark, må vi jo nok indrømme, at målt på højdemeter kan selv ikke Ejer Bavnehøj sammenlignes med pendanten i Tanzania. Kilimanjaro, som netop er beliggende i den nordlige del af Tanzania, vil for de fleste være en noget større udfordring end at nå toppen på Ejer Bavnehøj. Dog skal man ikke lade sig skræmme af Kilimanjaros højde på 5.895 meter, da Kilimanjaro rent faktisk er et relativt tilgængeligt bjerg at bestige. Således kan alle mennesker, der er i en forholdsvis god form, samt har en vis udholdenhed, bestige Kilimanjaro. Det gælder dermed om at træne en smule op, hvilket man snildt kan gøre på de danske bjerge, hvorved man samtidig kan nyde den danske natur.

Den danske natur er dog en del anderledes, end det man kan forvente på en rejse til Kilimanjaro. Kilimanjaro er et stort bjerg, og det tager omkring seks til ni dage at bestige det. Der er syv forskellige ruter til at nå toppen, Uhuru Peak, dog er alle ikke lige tilgængelige. Derfor er det vigtigt, at man planlægger sin rejse, samt bestigning af Kilimanjaro grundigt, så man ikke bliver fanget på en rute, hvor man ikke føler sig sikker. Kipling Travel har mange års erfaring med rejser til Tanzania og bestigning af Kilimanjaro, hvorfor man virkelig kan drage gavn af deres ekspertise og viden. Når alt dette er på plads, er det ren nydelse herfra. Det er en fantastisk rejse op ad Kilimanjaro, hvor man endeligt får lov til at stå med sine fødder plantet i sne på Afrikas tag og skue ud over det smukke tanzanianske landskab. Det er uden tvivl en oplevelse for livet.

Ude godt men hjemme bedst?

I Danmark er der omkring 187 bjerge, som er over 100 meter over havets overflade, hvilket er en hel del. Men hvis disse allerede er krydset af på ens liste, kan det være, at man skal udvide sin horisont til udenlandske bjergtoppe, som blot venter på at blive udforsket. Når man har besteget det højeste bjerg i Danmark, er det sjovt at se sig om efter nye ekstremer, som kan blive overvundet. Kilimanjaro, Afrikas tag, er bestemt et bjerg og en oplevelse, som bør være alle forundt. Det er ikke nødvendigt at sammenligne de to oplevelser, da de netop er så forskellige. Derfor er det bare vigtigt, at man udforsker den verden, man lever i. Kilimanjaro er bestemt en oplevelse for livet, som vil give en uforglemmelige minder. Men samtidig er den danske natur også noget helt specielt. At have besteget 187 toppe af minimum 100 meter er også en stor udfordring i sig selv, bare forskellig fra udfordringen at bestige Kilimanjaro. At bestige bjerge, store som små, er en fantastisk oplevelse og aktivitet.